Ceban apotheek optimaliseert logistiek van haar kratten mbhv RFID

De Centrale Bereidings Apotheek Nederland (Ceban) is een landelijk leverende moderne GMP grootbereidingsapotheek. Ceban is gespecialiseerd in het bereiden van medicatie op basis van o.a. een individueel patiënten recept. Daarnaast produceert Ceban ook een assortiment producten dat uit voorraad leverbaar is. De geprepareerde medicijnen worden gedistribueerd in speciale kratten.

Medicijnkratten en koelboxen in de gezondheidszorg

Medicijnkratten vinden hun weg van de bereidingscentrale naar de apotheek. Bij apotheken die in een ziekenhuis zijn gevestigd worden de kratten soms nog doorgestuurd naar de afdeling. Uiteindelijk komen de medicijnen bij de juiste patiënt terecht en daarna kan de bak worden hergebruikt. Om ervoor te zorgen dat de juiste kratten op de juiste tijd bij de juiste persoon terechtkomen, heeft Ceban het Alltrack systeem in gebruik genomen. Daarbij kan naast de actuele locatie tevens de temperatuur worden gemonitord.

Alltrack: slimme, gebruiksvriendelijke software voor medicijndistributie

Het Alltrack systeem registreert op slim gekozen posities in de logistieke keten de kratten die langskomen. Alle bakken zijn voorzien van een UHF RFID tag. De readers zijn via een vaste of 3G netwerkverbinding verbonden met de centrale server. Ook is het mogelijk om met PDA’s de status bij te werken, bijvoorbeeld bij het beladen van een transportwagen. Via een standaard webbrowser kunnen gebruikers en klanten de actuele status van een zending/krat inzien. Dat scheelt zoektijd en onnodige telefoontjes naar de logistieke afdeling en geeft direct inzicht.