De Amsterdamse grachten worden dagelijks bezocht door duizenden bewoners, bezoekers en toeristen. Om de veiligheid te borgen en de leefbaarheid te vergroten is het zaak om enerzijds de gang van zaken te monitoren en waar nodig bij te sturen middels regulering en het aanpakken van overlast. Waternet is de organisatie die de grachten bewaakt en beheert middels een geavanceerd dashboard. Dit dashboard wordt gevoed door slimme sensoren en camera’s die worden verzorgd door Improvement-it (via zusterbedrijf Portpay). Met deze oplossing dingt improvement-it samen met Waternet mee naar de Waterinnovatieprijs 2018

Sensoren en slimme camera’s (Lora, Wifi, 4G)

Sensoren zijn tegenwoordig zeer geavanceerd en kunnen meerdere waarden tegelijkertijd meten. Via het platform van Improvement-it worden diverse signalen op een slimme wijze gecombineerd tot bruikbare data. Door het vastleggen van bepaald grenswaarden, worden systeemgebruikers alleen gestuurd op zaken die afwijken van de ‘standaard’. Alle data bij elkaar wordt gebruikt voor big data analyses en verbetervoorstellen. Sensoren in het veld moeten om de analyses mogelijk te maken hun data sturen aan de centrale database. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van internet en de verzameling van de data gaat via Wifi, 4G en het eigen LoRa netwerk dat Improvement-it inmiddels heeft uitgerold in Amsterdam.

Waterinnovatieprijs 2018

Samen met Waternet dingt Improvement-it mee naar de waterinnovatieprijs 2018:

Vernieuwende oplossingen en baanbrekende initiatieven op het gebied van water maken kans op de Waterinnovatieprijs 2018. De Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank reiken elk jaar de Waterinnovatieprijs uit aan innovatieve waterprojecten die toepasbaar zijn binnen de taken en verantwoordelijkheden van waterschappen: waterveiligheid, schoon en voldoende water.

De Waterinnovatieprijs wordt uitgereikt op 29 november in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

https://www.waterinnovatieprijs.nl/project/digitale-gracht/